Bahan untuk puding;
Bahan A.
4 gm serbuk agar-agar
75 gm gula pasir
250 ml sirap koktel
Bahan B.
125 gm susu sejat / susu cair
1 biji kuning telur
½ camca teh tepung kastard
Bahan C.
½ tin koktel buah-buahan
½ camca besar mentega
Cara membuatnya;
1. Masak bahan A hingga mendidih.
2. Masukkan bahan B ke dalam bahan A tadi.
3. Masukkan bahan C ke dalam gelas sundae dan tuang campuran bahan AB tadi. Biar beku.
4. Tuang sos vanila di atasnya dan hias dengan ceri.
Bahan untuk sos vanila;
Bahan A
50 ml Susu Rendah Lemak
50 ml air
Bahan B
25 ml Susu Rendah Lemak
1 biji kuning telur
25 gm gula kastor
½ camca teh esen vanila
½ camca teh tepung jagung
Bahan C
1 camca besar Aiskrim vanila
Cara membuatnya;
1. Masak bahan A seketika.
2. Putar bahan B dan masukkan ke dalam bahan A.
3. Masak semula kedua-dua bahan tersebut. Angkat.
4. Masukkan Aiskrim Vanila dan setelah sejuk, tuangkan sos di atas puding.
4 ulasan:
Salam Kak Shaniza... puding ni kalu makan sejuk dingin, mesti best nihh..
kurangkan manis dalam masakan ..lebihkan manis dalam senyuman tapi biar bertempat..
salam,
aduhaiiii sejukkkk je rase kerongkong saya ni haa
To azieazah..
Salam.. kalau sejuk memang sedap dan menyegarkan..
To LB..
senyum tak bertempat nanti org dok mengumpat..hi..hi..hi.
To Cikgu Zam..
Salam..memang sedap! Cubalah buat..
Catat Ulasan