Rabu, September 15, 2010

Keli Bakar, Wadik Haruan.

1. Buat pertama kalinya aku beraya tanpa ibu dan ayah... Raya kali ni aku balik ke kampung dan beraya bersama-sama abang2 dan adik. Buat kali pertamanya aku ke rumah abang sulungku yg baru dibina di kampung isterinya.

Suasana perkampungan banjar di Titi Tinggi mengimbau memori sewaktu kecilku. Dulu kalau ke rumah saudara di Tebuk Haji Musa atau Bukit Merah, aku sering terlopong jika mendengar mereka bersembang...cakap 'arab' (banjar) mana aku nak faham.. Walaupun ayahku berketurunan banjar tapi kami tak dilatih utk berbahasa banjar...

Abangku mengusahakan ikan keli kolam dan menternak arnab daging.


ini adalah sebahagian ikan di kolamnya.


ini adalah ikan yg dijala di dalam sungai berhampiran rumahnya..


Malam tu kami bakar je ikan2 yg dijala dan ikan keli.. kemudian cicah dengan 'ayaq asam'

2. WADIK..

Kak Iparku pandai menyediakan wadik (perkasam banjar) dan pelbagai ikan dibuatnya, haruan, sepat dan puyu. Ada yg order melalui facebook abangku. Ha..kalau kau org nak boleh order le kat aku..


Wadik...inyak sarupa mcm pekasam tp wadik hingkat bertahan 6-12 bulan...sabab cara ma'ulah nyak kadak sarupa...lg satu iwak nang biasak di ulah wadik ialah iwak sapat/puyu/talapia

Cara ma'ulah wadik

- iwak sapat/puyu/talapia
- uyah nang ganal2 (kasar)
- asam gelugor/asam kaping
- baras basangan, di ulah samo (ditumbok.di giling halus)
- cabai karing
- bawang halui
- gula (amun sukak)

Proses

- iwak di siangi, basuh iwak hingga langis, tes kan satumat kamudian iwak dibarasi, andaki uyah. Jgn kalupanan andaki juak dlm parot iwak
- Taburkan uyah dalam guri/wadah, susun ikan selang seli wan uyah
- biar di paja 3-5 hari
- talah 3-4 hari, tuskan banyu wadik. imbah tu jarang banyu wadik tuh
- kabohkan samo, cabai karing, bawang halui, gula wan iwak. Masukkan banyu wadik td
- paja sakurang2 nya saminggu, inyak hanyar nyaman dimakan
*masa maulah wadik gula jgn bnyk sgt, jika talabih gula bila digoreng iwaknya jd hirang bangat.
amun kulaan handak, hingkat aku padahkan ka abg ku, inya bisa ma'ulah wadik...nyaman bangat..

p.s: sorry basurah banjar campur melayu

JANGAN HAIRAN YE...SEBENARNYA CAKAP BANJAR TU AKU COPY JE DARI BLOG NI...


Inilah wadik haruan yg aku goreng dengan cili kering campur bawang...memang 'nyaman'..

8 ulasan:

ahsfantasy24 berkata...

waa..bestny haruan tu!!
ikan puyu owg suke wt pekasam,
best sgt!! :)

Abd Razak berkata...

Salam...

Bahasa banjar tu ada sikit-sikit bersamaan dengan bahasa saya..

Saya tak pernah makan pekasam..

Idalara berkata...

salam sayang niza
pasti rasa 'lain' beraya tanpa ayah dan ibu kan...kak ida beruntung ada mak dan abah tapi anak2 juga beraya tanpa abah mereka..

kecur air liur tguk ikan pekasan yg siap digorent tu..dulu2 kak ida tak pandai mkn ikan pekasam tp bila dah cuba try test...nyam2...tk yah lauk lain pun tkpe..

Dahlia Nawi berkata...

salam.
best nye iakn pekasam, dh lame tak makan dan tak jumpa pun.

azieazah berkata...

Selamat Hari Raya SHANIZA.

Wahhhh kita pun suka keli dan wadi nih. Makan dgn nasi panas, perhhhh!

Uncle Lee berkata...

Hi, I love the pics here, as well love ikan goreng.
Nice pics.
You have a nice day and best regards, Lee.

Tanpa Nama berkata...

mkn nasik dgn lauk wadik saja pun jd..
kps sesiapa orb banjar yg nak sembang2 banjar silalah ke fesbuk kulaan banjar kerian..hingakt pandiran sunyaan kulaan..
-akmal mokhtar

Ina berkata...

Salam shaniza. Saya minta ihsan utk copy dan paste foto dan resepi maulah wadik ni ye. Jom lawat blog saya (baru je online) kt add ni ulunbanjarese.blogspot.com

tima kasih ye.