Sabtu, Mac 19, 2011

Pie epal

Lama tak jengah blog ni. Sibuk memanjang dan ditambah dengan tak ada mood nak buka internet. Sekarang ni aku agak sibuk kerana menolong anak sulung menyediakan bahan utk perniagaan kecilnya. Salah satu resepi yang aku buat utk perniagaannya pie epal ni la... try la tapi dlm bahasa omputih...

Ingredients :
250g butter
500g flour
3/4 teaspoon salt
1 egg ~ lightly beaten
5 tablespoons cold water
Filling :
6 Granny Smith apples (green apple)
6 teaspoons raisins
1 teaspoon cinnamon powder
150g sugar
30g butter

Method :
1. For filling : Mix all the ingredients in a pot and cook on slow fire till the apple softens. Set aside to cool.
2. Rub butter and flour till it forms like breadcrumbs.
3. Add in egg and water, a bit at a time and mix well till a soft dough is formed. Cover with a damp cloth and leave to rest for about 10 - 20 minutes. (I kept the dough in the fridge)
4. Roll the dough thinly and cut into rectangle shape. Put the filling at one side and cover with the other side. Put a bit of water at the edges to 'glue' the dough. Press with a fork at the edges to secure the filling.
5. Brush with egg yolk and bake in a pre-heated oven at 180 - 200 degree celcius till golden brown.


Thumbnail

3 ulasan:

Nida berkata...

Sedapnya... ni kalau beli epal, tak sempat nak buat dah habis kena makan..

p/s: alasan jer tu.. sebenaunya tak berapa nak pandai buat kuih..hehe

cemomoi berkata...

teringat masa keja kat kfc dulu, asik balun pie apple je

shaniza berkata...

To Nida..
Mesti epal kat sana sedap2, tu yg tak sempat nk buat kan..^-^

To Cemomoi..
Ha..elok la tu, bole bg resepi ni kat wife. Nanti boleh balun pie epal ari2..