Ahad, Mei 16, 2010

Donat / Donat sambal

350 gm tepung gandum } ayak sedikit dengan garam
80 gm marjerin
6 camca besar susu cair (suam)
2 camca teh gula halus
1 biji telur dipukul
25 gm yis kering
minyak masak
gula halus untuk sadur

Cara:
1. Gaul ramas tepung dengan marjerin
2. Sediakan campuran yis - susu cair + yis
3. Campurkan ke dalam tepung dan gaul hingga doh lembut, letak tepi sekejap (20 minit)
4. Uli sebentar, bahagi doh kepada beberapa bahagian
5. Buat le bulat dan lubangkan, goreng...


Doh yg telah siap utk dibentuk


Lepas ditoskan, gaulkan dgn gula halus atau gula aising


kalau rajin boleh letak, coklat masakan yg telah dicairkan dan hias ikut kegemaran.


*boleh juga buat bulat2 tanpa lubang, letak sambal bilis dan timun jd donat sambal. Atau boleh letak inti kacang utk donat manis...

p/s Sumber gambar drp pakcik google.

Tiada ulasan: