Khamis, April 23, 2009

Perlis Power Plant


Kelmarin aku membawa rombongan pelajar dan guru ke Logi Janakuasa Perlis ( Perlis Power Plant) Sg. Baru, Simpang Empat. Walaupun logi janakuasa ni dah pun ada sejak tahun 2002, inilah pertama kali aku berpeluang masuk dan melihat sendiri apa yang ada di dalamnya.

Kami tiba di logi janakuasa pada jam 2.35 petang dan 'jaga' logi yang ada di hadapan pintu masuk telah menyambut kami dan memberi penerangan ringkas tentang peraturan ketika berada di loji. Siap suruh matikan handset...
Ini abang 'jaga'..tengah bagi taklimat!

Rombongan kami disambut mesra oleh Pegawai Operasi En Abd. Malek dan rakan-rakannya yang lain di blok pentadbiran. En. Abd Malek menerangkan yang logi janakuasa ini mempunyai kapasiti sebanyak 675 MegaWatt isipadu tenaga elektrik. Wow...kalau terjadi kebocoran atau kemalangan di logi ni dan ia berupaya membakar hangus sebahagian besar negeri Perlis!!.
(Mechanical and Electrical Erection Works for 675MW 3X KA 13E2 Gas Turbines, Steam Turbine, Balance of Plant and Piping for Perlis Combined Cycle Power Plant.)


Mendengar penerangan mengenai Logi Janakuasa...faham tak budak-budak ni, aku pun tak tau...aku pun kadang-kadang blur juga...pengetahuan aku pasai elektrik dan mekanikal enjin kurang sikit...payah je rasanya nak faham proses turbin ni.

Kena pakai topi keselamatan..




ini adalah dandang dan cerobong yang menjadi mercu tanda Perlis Power Plant...


Ini adalah kebuk pemerosesan air menjadi wap...bila dekat terasa wap panas...macam mandi sauna..


Dalam kawasan yang ditempatkan turbin gas/turbin stim..(tak nampak sebab ada dalam bilik bertutup, hanya dapat lihat dari luar je..)

Pencawang elektrik voltan tinggi...

Paip-paip diwarnakan mengikut kod warna tertentu....hijau lagi !!

Besarnya tangki air ni...


Mendengar penerangan mengenai bagaimana bahan kimia tertentu di masukkan ke dalam tangki bagi merawat air supaya ph nya menepati standard air yang dikehendaki untuk pemerosesan.


Di bilik kawalan..banyak panel yang dikawal dengan komputer...Tak berapa nak faham apa yang diterang oleh pegawai ni...nak tanya pun, tak tau apa nak tanya... ish..ish..cikgu tak faham, anak murid lagi la tak faham..yang aku tau pun rpm je...bab lain tak masuk otak...dah lama tak belajar fizik, lupa...


Kunjungan kami di sekitar kawasan berakhir... kami dijamu dengan mee bandung.. sedappp... last sekali, Lokman sebagai wakil rombongan menyerahkan buah tangan yang dibuat secara bidan terjun (nasib baik Dil tolong ingatkan..tima kasih ye adikkk).

5 ulasan:

nsk2077 berkata...

Salam, bole saya dapat contact no.untuk perlis power plant. tq

aremie berkata...

a'ah la, sy pn nk no contact no. ad x??please

Unknown berkata...

slm, buleh mtk contact number di sana ka cikgu

HjEpol HjKasim berkata...

Boleh saya dapatkan contact no siapa2 disana? Bagaimana prosedur untuk kesana? Tq

HjEpol HjKasim berkata...

Boleh saya dapatkan contact no siapa2 disana? Bagaimana prosedur untuk kesana? Tq