Rabu, September 15, 2010

Keli Bakar, Wadik Haruan.

1. Buat pertama kalinya aku beraya tanpa ibu dan ayah... Raya kali ni aku balik ke kampung dan beraya bersama-sama abang2 dan adik. Buat kali pertamanya aku ke rumah abang sulungku yg baru dibina di kampung isterinya.

Suasana perkampungan banjar di Titi Tinggi mengimbau memori sewaktu kecilku. Dulu kalau ke rumah saudara di Tebuk Haji Musa atau Bukit Merah, aku sering terlopong jika mendengar mereka bersembang...cakap 'arab' (banjar) mana aku nak faham.. Walaupun ayahku berketurunan banjar tapi kami tak dilatih utk berbahasa banjar...

Abangku mengusahakan ikan keli kolam dan menternak arnab daging.


ini adalah sebahagian ikan di kolamnya.


ini adalah ikan yg dijala di dalam sungai berhampiran rumahnya..


Malam tu kami bakar je ikan2 yg dijala dan ikan keli.. kemudian cicah dengan 'ayaq asam'

2. WADIK..

Kak Iparku pandai menyediakan wadik (perkasam banjar) dan pelbagai ikan dibuatnya, haruan, sepat dan puyu. Ada yg order melalui facebook abangku. Ha..kalau kau org nak boleh order le kat aku..


Wadik...inyak sarupa mcm pekasam tp wadik hingkat bertahan 6-12 bulan...sabab cara ma'ulah nyak kadak sarupa...lg satu iwak nang biasak di ulah wadik ialah iwak sapat/puyu/talapia

Cara ma'ulah wadik

- iwak sapat/puyu/talapia
- uyah nang ganal2 (kasar)
- asam gelugor/asam kaping
- baras basangan, di ulah samo (ditumbok.di giling halus)
- cabai karing
- bawang halui
- gula (amun sukak)

Proses

- iwak di siangi, basuh iwak hingga langis, tes kan satumat kamudian iwak dibarasi, andaki uyah. Jgn kalupanan andaki juak dlm parot iwak
- Taburkan uyah dalam guri/wadah, susun ikan selang seli wan uyah
- biar di paja 3-5 hari
- talah 3-4 hari, tuskan banyu wadik. imbah tu jarang banyu wadik tuh
- kabohkan samo, cabai karing, bawang halui, gula wan iwak. Masukkan banyu wadik td
- paja sakurang2 nya saminggu, inyak hanyar nyaman dimakan
*masa maulah wadik gula jgn bnyk sgt, jika talabih gula bila digoreng iwaknya jd hirang bangat.
amun kulaan handak, hingkat aku padahkan ka abg ku, inya bisa ma'ulah wadik...nyaman bangat..

p.s: sorry basurah banjar campur melayu

JANGAN HAIRAN YE...SEBENARNYA CAKAP BANJAR TU AKU COPY JE DARI BLOG NI...


Inilah wadik haruan yg aku goreng dengan cili kering campur bawang...memang 'nyaman'..